Virrasszatok, hogy készen álljatok!

Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
Amikor az Emberfia eljön, ugyanaz történik, mint Noé napjaiban. A vízözön előtti napokban az emberek ettek, ittak, nősültek és férjhez mentek -, egészen addig a napig, amikor Noé beszállt a bárkába. Semmit sem sejtettek mindaddig, míg be nem következett a katasztrófa, és a víz el nem sodorta mindannyiukat. Így lesz ez akkor is, amikor az Emberfia eljön. Ha akkor ketten lesznek kint a mezőn, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Ha két asszony őröl a malmával, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják.
Virrasszatok tehát, mert nem tudhatjátok, mely napon jön el a ti Uratok! Mert nyilvánvaló, hogy ha a ház gazdája tudná, hogy melyik órában jön a tolvaj, fenn virrasztana, és nem hagyná, hogy betörjenek a házba. Legyetek tehát ti is készen, mert az Emberfia abban az órában jön el, amikor nem is gondoljátok. Mt 24,37-44

Advent első vasárnapja van, és Jézus az ő második eljöveteléről tanít, azt mondja olyan lesz mint Noé napjaimban, mert akkor is az emberek nem sejtettek semmit, ettek, ittak, férjhez mentek és megnősültek. Jézus arra figyelmeztet, hogy ne felejtsük el, hogy újra eljön, és hogy készen várjuk őt. A város fényei, a reklámok, a boltok és nagyobb üzletek, nem a várakozást hirdetik, hanem a vásárlást, vedd meg, vegyél belőle még többet, vegyél meg mindent amit csak megkívánsz. Az ember így eltávolodik az ünnep lényegétől. Napjainkban már egyre többen igyekeznek a vásárlás mókuskerekéből kiszállni, vagy ha vásárolnak is nem olyan sokat, és azt próbálják másokkal megosztani. A héten olvastam egy cikket, amelyben a Sant'Egidio közösség, akik igyekezne a szegényeken, rászorulókon segíteni, lehetőséget adnak nekünk is hogy segítsünk, nem feltétlenül pénzzel, hanem például, kiválasztasz, hogy hajléktalanon vagy szegény családon vagy egyedülálló szegényen akarsz e segíteni, majd ők elküldik neked, hogy mire is lehet ennek az embernek szüksége, és kapsz egy címet amire el is küldheted a csomagot. Végre, egy olyan lehetőség, hogy olyan kapja meg a segítséget, aki megérdemli. Miközben csomagolod az ajándékot, arra gondolsz, hogy fog neki örülni, ebben az évben, te voltál egy szegény ember angyalkája. Sokszor hallom, hogy mennyire szeretik az emberek az angyalokat, hát most kicsit a segítség révén mi is angyalkákká válhatunk, egy kis időre.

Egyik másik alkalommal, amikor Jézus az utolsó ítéletről tanít, akkor azt hirdeti, hogy az alapján lesznek az emberek szétválasztva, hogy az éhezőnek adott e enni, a szomjazónak adott e inni, a ruhátlant betakarta e és a beteget és a börtönben sínylődőt meglátogatta-e? Van lehetőségünk jót tenni.

Az Advent, latin szó, érkezést jelent, és az Úr érkezésére vonatkoztatjuk. Az Úr három érkezéséről beszélünk. Az Úr első érkezése a földre való születése, amikor is, az embereknek az életében nem volt számára hely, a harmadik érkezés majd az végső, megjelenése amikor ítélni jön, de a kettő között van még egy eljövetel, egy másfajta Úr érkezése, ami a lélekben megy végbe, amikor Jézus a lelkünkbe költözik, amikor mi is mint Teréz anya meglátjuk a nélkülözőben Jézus arcát, amikor segítünk másokon, amikor magamhoz veszem Krisztus testét, amikor imádkozok, amikor kicsit lélekben kicsit megváltozok. Jézus lassan megváltoztat, újra az leszek, amire lettem teremtve, Isten hasonlatosságára és képmására.

Elmélkedés utáni fohász: Mindenható, örök Isten, önts híveid szívébe szent elhatározást, hogy jótettekkel siessünk a közelgő Krisztus elé, ő pedig egykor jobbjára állítson minket országában, és mindnyájan együtt örvendjünk a boldog örökkévalóságban. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

(Könyörgés az ünnepi szentmise napjáról.)

HI