Isten nem az adomány nagyságát, hanem az adakozó lelkét nézi

Jézus egy alkalommal megfigyelte, hogyan dobják a gazdagok adományaikat a templom perselyébe. Közben észrevette, hogy egy szegény özvegyasszony két fillért dobott be. Erre megjegyezte: "Bizony, mondom nektek, ez a szegény özvegy többet dobott be, mint bárki más. A többiek ugyanis abból adakoztak, amiben bővelkednek, ez azonban mindent odaadott, ami szegénységéből telt: egész megélhetését."Lk 21,1-4

Elmélkedés az evangéliumhoz: Nem valószínű, hogy Jézust az érdekelte, hogy ki mennyi pénzt dob a perselybe, de amúgy egy templom fenntartásához elég nagy összeg kell, Jézus inkább azt nézte, hogy a gazdag sokat dog be a szegény özvegy pedig nagyon keveset, de mégis Jézus azt mondja, hogy az özvegy azért dobott többet, mert nem a feleslegéből dobott, hanem mindenét.

Ha segítesz valakit, látod, hogy fázik, és neki adod a sáladat, az szép, de nem fogod nagyon érezni a hatását, talán a kis lelkedet tudod vele nyugtatni, hogy ma is jó voltam. Ha érezni akarod az,t amit az özvegyasszony, akkor add oda a kabátodat. Menj te tovább meleg kabát nélkül, és a didergő menjen a te kabátodban, akkor fogod érezni, miről beszél Jézus. Míg ezt nem tapasztaltad meg, míg mindig csak a feleslegből adtál, akkor az szép és jó, de még nem minden. Nem tökéletes. Egyszer, add oda a kabátodat a koldusnak, aki fázik, és ne 100 forintot dobj a poharába. Mondanám, hogy ha látod, nincs a lábán cipő add oda a tiedet, de ezt talán senki nem merné bevállalni, pedig, a szeretet parancsában, és amiről a napokban is beszéltünk, Jézus ezt fogja majd megkérdezi az utolsó ítéleten: Éhes voltam és ennem adtatok, szomjas voltam és innom adtatok, ruhátlan voltam és betakartatok, beteg voltam és börtönben sínylődtem és ti meglátogattatok. Ezek jellemzők rád???

Elmélkedés utáni fohász: Istenem, sok mindenem van. Sok mindenhez ragaszkodom, és sok minden nélkül nem tudom elképzelni az életem, laptop, telefon, internet, stb. Adj, esélyt, hogy meglássam, kik szorulnak az én segítségemre, mert én már sokszor észre sem veszem, és ne aprópénzt akarjak a rászoruló poharába dobni, hanem tényleg segíteni rajta. Merjem meglátni a szenvedőben Szent Fiad arcát. Ámen.

HI