Isten meghallgatja azokat, akik őt állhatatosan kérik

Abban az időben: Jézus példabeszédet mondott arról, hogy szüntelenül kell imádkoznunk és nem szabad belefáradnunk. Így szólt: "Az egyik városban élt egy bíró, aki Istentől nem félt és embertől nem tartott. Élt abban a városban egy özvegyasszony is. Ez elment hozzá, és kérte: »Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben.« A bíró egy ideig vonakodott, aztán mégis így szólt magában: »Noha Istentől nem félek, embertől nem tartok, de ez az özvegy annyira terhemre van, hogy igazságot szolgáltatok neki, mert a végén még nekem jön és megver.«" Az Úr így szólt: "Hallottátok, hogy mit mond az igazságtalan bíró. Vajon Isten nem szolgáltat igazságot választottjainak, akik éjjel-nappal hozzá folyamodnak? Talán megvárakoztatja őket? Mondom nektek, hamarosan igazságot szolgáltat nekik. Csak az a kérdés, hogy amikor az Emberfia eljön, talál-e hitet a földön?" Lk 18,1-8

Elmélkedés az evangéliumhoz: Tudjuk nagyon jól, hogy a kitartás mindig meghozza gyümölcsét, mert aki valami nagyobbra törekszik, mint az átlag, annak többet is kell tennie, és amit elhatározott amellett ki is kell tartania.

Kitartanak a sportolók, tudósok, és sok mindenki más is, mert tudják, hogy nem egykönnyen kapják meg a munkájukért a jutalmat, az elismerést.

Jézus arról tanít a mai evangéliumban, hogy az imában is ki kell tartani, ennél még tovább is megy, és azt mondja, hogy szüntelenül kell imádkozni. Tehát, ha egy tudós, sportoló vagy, akár egy zenész, ha vinni akarja valamire, akkor naponta több órát kell foglalkozzon azzal, amiben jó akar lenni, és nem azt nézi, hogy 10 perc legyen naponta amit rá fordít, hanem egész életét neki szenteli. Erről beszél Jézus is, hogy az életünket Istennek szentelni, hogy örömmel imádkozzak, vagy menjek el egy szentmisére és ne azt várja, hogy mikor lesz már vége.

Kérdezzük akkor meg bátran magunktól, hogy örömmel imádkozok-e, várom a pillanatot, hogy akár öt percre is bemenjek a templomba imádkozni, vagy várom e a hét végét, hogy végre Isten igéjét olvassam? Ha igen, akkor jó úton haladok, ha nem akkor nézzem meg mi az akadálya ennek? Mert ha nem lelem örömömet az Istennel való kapcsolatban, az imában, akkor változtassak rajta.

Elmélkedés utáni fohász: Mennyei Atyám, Jézus megmutatta, hogy ő képes akár egész éjjel is virrasztva imádkozni. Jó lenne hozzá hasonlítani és érezni azt az örömet és vágyat, amit ő érzett, de ahhoz akadályokat kell előtte legyőzni, és téged elfogadni, hogy mindennél és mindenkinél fontosabb kell legyél az életünkbe. Add, hogy ezt megértsük, elfogadjuk, és vágyjunk a veled való találkozásra, a mi Urunk, Jézus Krisztus a te Fiad által, aki veled él és uralkodik, Isten mindörökkön örökké. Ámen