Adventi böjt

2019.11.15

Advent a keresztény vallásban a karácsony napját, (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszakot foglalja magába. Advent első vasárnapja mindig november 27 és december 3 közé esik. Ez az időszak nemcsak az adventi időszak kezdete, hanem a keresztény egyházi év kezdetét is jelenti. Sok embernek az advent szóról a várakozás jut eszébe, a karácsonyra való felkészülés gondolatai foglalkoztatják. De vajon nekünk, keresztény embereknek mit is jelent az advent, és hogyan is készülünk rá?

Maga az advent szó a latin "adventus Domini" kifejezésből származik és az Úr eljövetelét jelenti. A keresztény ember az Úr eljövetelére bűnbánó lélekkel készül, régebben ezért az advent böjti idő volt. Az adventi időszak a keresztény kultúra legcsendesebb időszaka. Az adventi böjtidő alatt tiltották a zajos mulattságokat, és az ünnepélyes házasságkötéseket.

A keresztény ember éltében ez az időszak egyfajta testi, lelki felkészülés. A böjt egy eszköz, mely megerősíti az Istennel való személyes kapcsolatunkat. A böjt egyrészt a felismerés időszaka, amely megmutatja nekünk, hogy mik azok az akadályok, amik gátolnak bennünket az Isten felé vezető úton, másrészt a változás időszaka is, hiszen, ha felismerjük hibáinkat, gyengeségeinket, akkor meg kell találni, hogyan tudunk a mindennapi éltünkben változtatni rossz szokásainkon.

A böjt a lemondás, az önmegtartóztatás, az önfegyelem időszaka. A katolikus liturgiában a lila szín is a szent fegyelmet, a bűnbánatot jelképezi. Régen az emberek szigorú böjtöt tartottak, például az étkezésben. Hetente kétszer, szerdán és pénteken nem fogyasztottak húst. Manapság kevesen tartják ezt a szokást, pedig a karácsonyi lakmározások előtt, amikor a bőség tálja a szépen megterített asztalokra kerül, bizony senkinek sem ártana a böjt. A böjt az étkezésben az jelenti, hogy uralkodom a testem felett, és nem fogyasztok bizonyos ételeket (pl. édességek, sütemények) és mértékletesen eszem, s akár az alkoholfogyasztástól is tartózkodom.

A böjt időszaka az imádság, az elmélkedés időszaka, meghatározott időszakra kicsit visszavonulhatunk a digitális világból, ilyenkor érdemes kevesebbet használni az internetet, az applikációkat, és többet olvasni a Bibliát, mely a keresztény ember legfontosabb lelki tápláléka, valamint imádkozzunk többet.

A böjt időszaka alkalmas az önvizsgálatra, nézzünk kicsit önmagunkba, mi az, amit az elmúlt időszakban nem jól csináltam, milyen rossz szokásaim lettek, miben kellene változnom, hogy tiszta szívvel, még közelebb kerüljek az Úrhoz, egyre bensőségesebb viszonyt kialakítva Ővele. Járuljunk a bűnbocsánat szentségéhez, hogy méltón készülhessünk az Úr eljövetelére, hiszen Jézus közel van hozzánk, bennünk él, és eljövetelekor ismerteti meg velünk önmagát, mint eljövendő Üdvözítőnk.

Urunk, Jézus Krisztus, teremts bennünk csendet, hogy az adventi időben Rád, a Te szavadra, útmutatásodra, szeretetedre figyelhessünk.
Teremts bennünk csendet, hogy lelkünk mélyén meghalljuk bűnbánatra hívó szavadat!
Teremts bennünk csendet, hogy meghalljuk az adventi örömhírt: emberként fogsz megszületni.
Teremts bennünk csendet!
A hit ajándékát elfogadó csendet.
A Te titkaidat elfogadó csendet.
A Te szeretetedet elfogadó csendet.
A Megváltó érkezését váró csendet.
A lélek mélyén megszülető öröm csendjét.
Hiszek, Uram, erősítsd bennem, bennünk a hitet! Ámen

(tk)