Egri zarándoklat

2019.03.09

Egerbe zarándokolt a kecskeméti Barátok templomának felnőtt katekumen csoportja

A Szent Miklós templom lelkészség, vagy ahogyan a kecskemétiek ismerik, Barátok temploma minden héten pénteken várja azokat a felnőtteket, akik szeretnének szentségek felvételéhez járulni, mint például a keresztség, első áldozás, bérmálás. Harbula István káplán egy éve érkezett Kecskemétre, és szívvel-lélekkel oktatja mind a felnőtteket, mind pedig a gyerekeket a római katolikus hitre, készíti őket a szentségek felvételére és legjobb tudása szerint osztja meg velük Jézus tanításait.

2018 szeptemberében indult új felnőtt katekumen csoport, akik közül néhányan Nagycsütörtökön első áldozni fognak, illetve Húsvétkor keresztelkedni. Jól összeszokott kis csapat alakult ki, mindenben segítik, támogatják egymást. Barátságuk elmélyítésére március 9-én Egerbe zarándokoltak. Mivel zarándokútról lévén szó, a csoport meglátogatta az egri Bazilikát. Az Eger-Belvárosi Főplébánia vendégszeretetének köszönhetően a kecskemétiek lehetőséget kaptak, hogy Harbula István atya kivételesen nem a kecskeméti Barátok templomában, hanem a Bazilika Könnyező Szűz Mária kápolnájában misézzen nekik. István atya az alkalomhoz illő evangéliumi történetet olvasott fel Léviről, a vámos meghívásáról, amely arról szólt, hogy az ő életében mekkora változást hozott a Jézussal való találkozás. Amikor Jézus Lévit munka közben megszólította, csak annyit mondott neki: "Kövess engem". Lévi hátrahagyva munkáját, követte Jézust, de ez a meghívás nemcsak rá volt hatással, hanem a családjára, barátaira, rokonaira is, mert amikor ennek örömére ünnepi lakomát készített, meghívta őket is.
István atya arról is beszélt a prédikációjában, hogy Jézus nem kérlel, hogy légy szíves tarts velem, nem bizonygat, nem is ígérget, hanem megszólít, és aki kész igent mondani, hogy kövesse Őt, akkor Ő ezt érteni fogja. Azt a töténetet is megemlítette, miszerint a farizeusok és írástudók, számon kérték az apostolokon, hogy a Mester miért áll szóba, és miért eszik bűnösökkel..., amire Jézus maga felelt: "Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket." A farizeusok és írástudók mindig kivetnivalót kerestek tanításában, gyógyításában, de irigyelték, azokat, akik merték követni Őt.
István atya azzal bíztatta a katekumen csoport felnőtt tagjait a prédikációban, hogy őket is egy-egy különleges módon szólította meg Isten, és hívására válaszolva kerültek ebbe a csoportba és indultak el az úton, hogy Jézust kövessék. Nagyon büszke ezekre a felnőttekre, hogy felvállalták az út nehézségeit, hiszen tudja, hogy a mai világban sokan nem értik meg őket akár a barátok, vagy a családtagok, hogy miért is akarnak változtatni az életükön. Szerinte, ezt mindenkinek magának kell átélnie, és ezt csak az tudja, aki válaszolt erre a meghívásra. Bízik benne, hogy amikor Nagycsütörtökön többen elsőáldozók lesznek közülük, és először gyónnak meg előtte, majd először veszik Krisztus testét magukhoz, míg mások Nagyszombaton lesznek megkeresztelve, akkor már a család és a barátok is együtt fognak velük örülni, és ünnepelni, mint ahogy a vámos Lévivel is együtt örültek az övéi.
Miután mindenki szívébe zárta a prédikáció mondanivalóját, egy kis belvárosi séta után meglátogatták az egri Barátok templomát, illetve megcsodálták a Minorita templomot is. Mivel Eger nemcsak csodálatos nevezetességeiről híres, hanem a Szépasszony Völgyről is, így a napot záró eseményeként nem maradhatott ki a finom bor sem az egyik pincészetben, ahol a csoporttagoknak lehetőségük nyílt egy kicsit kötetlenebbül beszélgetni egymással.

Jóleső, és élményekben gazdag érzéssel tértek vissza Kecskemétre, ahol péntekenként folytatják a felkészülést, hitüket mélyítve haladnak tovább azon az úton, amit célul tűztek ki, hogy jó keresztényként, Jézus tanításait vigyék tovább életük során.